• ODSEK KLAVIRA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

 • ODSEK GITARE

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

 • ODSEK DUVAČA I SOLO PEVANJA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

 • ODSEK GUDAČA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu,
  - izveštaj o radu gudačkog orkestra...

 • ODSEK HARMONIKE

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu,
  - izveštaj o radu orkestra harmonika...

 • ODSEK STRUČNIH TEORETSKIH PREDMETA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu,
  - izveštaj o radu hora OMŠ,
  - izveštaj o radu hora SMŠ...

 • ODSEK OPŠTEOBRAZOVNIH PREDMETA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

Pocetna stranaAktuelno / vestiIstorijat skoleKolektiv skoleKontakti skole
 • Raspored ispita VANREDNIH učenika u junskom ispitnom roku

 • Upis u Osnovnu muzičku školu

 • Upis u Srednju muzičku školu

Sjajan gitarski narativ na koncertu „Sastanak na žici”

  Koncert: sastanak na žici
Muzikolog Tijana Čitaković
je u tekstu
pod nazivom:
Sjajan gitarski narativ na koncertu „Sastanak na žici”


iznela svoje utiske sa koncerta
Sastanak na žici
održanog u našoj školi 7. 12. 2018.

Teks možete pronaći na njenom blogu:
„Muzikološke priče”

 ili
na našem sajtu na linku „Opširnije...”


Sjajan gitarski narativ na koncertu „Sastanak na žici”

„Gitara predstavlja tvoja prva krila. Stvorena je da razvije tvoju viziju i maštu.”
Karlos Santana
 

U petak, 7. decembra 2018. godine, u valjevskoj muzičkoj školi održan je koncert Sastanak na žici u okviru jubilarnog 10. Međunarodnog valjevskog festivala gitare – VArt 2018. Na koncertu su nastupili solisti na gitari iz MŠ Živorad Grbić i Orkestar gitara MŠ Fran Korun Koželjski iz Velenja (Slovenija), čime je još jednom uveličana saradnja ova dva grada.

Godine 1983. osnovan je gitarski odsek u MŠ Živorad Grbić, a gitaru je predavao profesor Dušan Šaponja. Od 1987. godine nastavu gitare drži profesor Dragan Nikolić. Tokom poslednje decenije javlja se veće interesovanje dece za gitaru, stoga se povećava i broj klasa. U valjevskoj muzičkoj školi trenutno predaju četiri profesora na gitarskom odseku: Dragan Nikolić, Cvijetin Trifković, Miloš Popović i Luka Jezdić. Ovaj odsek je veoma prisutan i uspešan na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a od 2009. godine organizuju gitarsko takmičenje VArt koje se punih 10 godina održava početkom decembra pod pokroviteljstvom Grada Valjeva. Umetnički direktor takmičenja je profesor Nikolić, a ono je znatno doprinelo popularizaciji gitare u Valjevu i celom regionu.

Koncert je započeo muziciranjem učenika valjevske muzičke škole koji su u klasama profesora Dragana Nikolića, Miloša Popovića i Luke Jezdića. Đorđe Gnjato, Dušan Žunjić, Miloš Jovanović, Anđelka Dragić, Milica Lukić, Maja Živković i Nikolina Mirković, učenici osnovne muzičke škole, predstavili su se baroknim, romantičarskim i savremenim kompozicijama. Dela Johana Sebastijana Baha, Matea Karkasija, Fransiska Tarege, Antonija Laura, Rolana Dijansa i Dušana Bogdanovića izvedena su na izuzetan način. Tina Stanković, učenica srednje muzičke škole u klasi Dragana Nikolića, sjajno je interpretirala Bahovu Fugu u a-molu.

Dobar pedagoški rad profesora gitarskog odseka dokazan je zavidnim tehničkim nivoom sviranja učenika i njihovim izuzetnim razumevanjem muzičkog teksta. S obzirom na to da svi nastavnici ovog odseka imaju veliko muzičko i profesionalno iskustvo, ne čudi što su učenici na koncertu pokazali izvanrednu muzičku kreativnost koja je važan aspekt muzičke edukacije.

Orkestar gitara MŠ Fran Korun Koželjski iz Velenja, rukovodioca Monike Krajnc Štih, osnovan je školske 2004/2005. godine. Članovi orkestra su učenici od petog do osmog razreda muzičke škole i studenti muzičke akademije. Ovaj orkestar je priznat zbog svojih internacionalnih gostovanja i aktivno deluje kao promoter dela savremenih kompozitora. Valjevskoj publici su se prvo predstavili kompozicijom Clin d’ oeil’ belgijskog savremenog kompozitora Pjera-Pola Rudolfa. Njegov omiljeni instrument je gitara, a stil komponovanja predstavlja sintezu klasičnog sa džez i latino uticajima. Ova kompozicija je originalno pisana za tri gitare, a publika je imala priliku da je čuje u izuzetnom aranžmanu za violončelo i gitarski orkestar. Virtuoznost profesora Jelice Žgeč koja je svirala violončelo upotpunila je sjajnu interpretaciju orkestra.

Grandiozni orkestarski zvuk nastavili su da razvijaju u sledećoj kompoziciji mađarskog gitariste i kompozitora Davida Pavlovica. El Faro sadrži politonalne i poliritmičke elemente, a na muzički razvoj kompozitora uticala je i ruska pijanistička škola što se moglo čuti i u ovoj kompoziciji. Perkusivni delovi su u pojedinim momentima inspirisani tradicionalnim mađarskim ritomovima, a orkestar je uz sjajno vođstvo profosora Monike Krajnc Šith pokazao izuzetnu ritmičku ujednačenost, saglasje i izraženu emocionalnost. Lušićevom kompozicijom Transibirian potvrđena je energičnost i publika je bila oduševljena kreativnošću interpretacije.

Koncert je maestralno zaokružen dvema kompozicijama nemačkog kompozitora Ditera Krajdlera – Danza Saudade i Rumba Flamenca. Plesni ritmovi, energičnost i vokalni partovi upotpunili su atmosferu ispunjenu ogromnom paletom kolorističkih i dinamičkih nijansi gitara. Dirigent je odličnim interpretativnim rešenjima pokazala izraženu sugestivnost i volju čime je i postignut snažan odgovor ansambla. Njihov profesionalni nivo i izražena angažovanost doprineli su da različiti stilski pravci i njihovo međusobno prožimanje budu protumačeni na pravi način.

Manuel de Falja je svojevremeno naglasio da se gitara prilagođava „bolje nego ijedan instrument (…) različitim rodovima i duhovnosti svakog umetnika ponaosob, s obzirom na to da može sažeti u sebi sintezu orkestarske polifonije”. Valjevske i velenjske gitare su sinoć to veličanstveno potvrdile, a VArt će tokom ovog vikenda nastaviti da veliča gitarski melodijski narativ.
Tijana Čitaković
muzikolog


Napomena:

Tekst je u potpunosti preuzet sa bloga:
Muzikološke priče – Blog Tijane Čitaković o muzici, obrazovanju, umetnosti i životu

sa internet adrese:
https://tijanachitakovic.wordpress.com/2018/12/08/valjevski-gitarski-festival/

9. decembra 2018.