• ODSEK KLAVIRA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

 • ODSEK GITARE

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

 • ODSEK DUVAČA I SOLO PEVANJA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

 • ODSEK GUDAČA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu,
  - izveštaj o radu gudačkog orkestra...

 • ODSEK HARMONIKE

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu,
  - izveštaj o radu orkestra harmonika...

 • ODSEK STRUČNIH TEORETSKIH PREDMETA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu,
  - izveštaj o radu hora OMŠ,
  - izveštaj o radu hora SMŠ...

 • ODSEK OPŠTEOBRAZOVNIH PREDMETA

  - istorijat,
  - nastavnički kadar,
  - izveštaj za 2014/15. godinu...

Pocetna stranaAktuelno / vestiIstorijat skoleKolektiv skoleKontakti skole
 • Raspored ispita VANREDNIH učenika u junskom ispitnom roku

 • Upis u Osnovnu muzičku školu

 • Upis u Srednju muzičku školu

Čarolija gitarskog zvuka – koncert Novosadskog kvarteta gitara na X VArt-u

  NS Guitar quartet
Muzikolog Tijana Čitaković
je u tekstu
pod nazivom:
Čarolija gitarskog zvuka – koncert Novosadskog kvarteta gitara na X VArt-u”


iznela svoje utiske sa koncerta
NS Guitar Quartet
održanog u našoj školi 8. 12. 2018.

Teks možete pronaći na njenom blogu:
„Muzikološke priče”

 ili
na našem sajtu na linku „Opširnije...”


Čarolija gitarskog zvuka – koncert Novosadskog kvarteta gitara na X VArt-u

„Muzika u trenu odvlači pažnju uma od svakog razmatranja našeg odnosa prema stvarima izvan nas, a istovremeno i od vremena, kao čiste slobodne forme, od objektivnosti, od spoljnog sveta, omogućavajući usmeravanje pogleda jedino ka srži bića i suštini svega postojećeg.”
Rihard Vagner


U subotu, 8. decembra 2018. godine, svečano je otvoren 10. Međunarodni valjevski festival gitare VArt 2018 koncertom Novosadskog kvarteta gitara. Kvartet čine: Zoran Krajišnik, Petar Popović, Stevan Jović i Luka Jezdić. Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je GuitarFesta u Banja Luci i jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije. Petar Popović radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, nastupa kao solo gitarista i u mnogim kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije. Stevan Jović je profesor gitare u MŠ Mihailo Vukdragović u Šapcu, često koncertira širom Srbije i Sjedinjenih država, a godine 2017. objavio je knjigu Gitara kroz vekove sa suprugom Evitom Jović. Luka Jezdić je profesor gitare u MŠ Živorad Grbić u Valjevu, dobitnik je stipendije Holandske ambasade i nastupa na raznim festivalima. Novosadski kvartet gitara je osnovan 2016. godine i oformljen je sa namerom da neguje i proširuje repertoar za kvartet gitara.

Valjevci nemaju priliku da u svojoj svakodnevici slušaju kamerne sastave ovog tipa, stoga je ovaj događaj zaista bio čaroban za sve koji su prisustvovali. Sjajna energija kvarteta, izuzetna muzikalnost i tehnika sviranja bili su odlična kombinacija za izvođenje dela atraktivnih za slušanje. Različitim načinima sviranja i dobijanja tona iskazali su svoju virtuoznost i sposobnost da na najoriginalniji način iznesu interpretacije kako već poznatih dela klasične muzike, tako i savremenih kompozicija za gitaru. Koristeći gitare kao perkusivne elemente u pojedinim trenucima, članovi kvarteta su dokazali izuzetnu spretnost i inventivnost.

Koncert je započeo Jorkovom kompozicijom Lotus Eaters, uvodeći prisutne u magičan svet gitarskog zvuka. Melodijski i ritmički inventivna kompozicija pod uticajem španske muzike –  Introduction et Fandango Luiđija Bokerinija intepretirana u aranžmanu za gitarski kvartet odlično je prihvaćena od strane publike. Slušaocima je bilo naročito interesantno izvođenje dela iz čuvene opere Karmen Žorža Bizea. Sav emocionalni naboj istoimene svite, snažni kontrasti i oštar ritmički puls perfektno su predstavljeni.  

U drugom delu koncerta interpretirane su kompozicije Jorka, Belinatija, Ramireza, Dijansa i Bogdanovića. Spoj klasičnog stila sa plesnim ritmovima, interesantnim perkusivnim interpolacijama i bogatim kolorističkim smenjivanjima doprineo je punom sjaju virtuoznosti kvarteta. Popularizaciju muzike domaćih kompozitora sproveli su kroz izvođenje Introduction and Dance Dušana Bogdanovića. Folklorni prizvuk, koji u delima kompozitora, prema Bartokovom mišljenju, omogućava „kontakt s Prirodom, bekstvo sa gradskih zidina i ponovno pronalaženje drevnih istina zarobljenih u večnosti ritma godišnjih doba“, interpretirali su sa izuzetnom senzitivnošću. Svoje oduševljenje publika je iskazala ogromnim ovacijama, stoga je kvartet spektakularno izveo na bis još jednu Jorkovu kompoziciju – Bantu.

Simfonijska snaga ovog kvarteta na određen način je pokazala zašto je zvuk gitare jedan od najomiljenijih većini ljudi, a drugi decembarski vikend u Valjevu definitivno će ostati u znaku X Vart-a.
Tijana Čitaković
muzikolog


Tekst je u potpunosti preuzet sa bloga:
Muzikološke priče – Blog Tijane Čitaković o muzici, obrazovanju, umetnosti i životu

sa internet adrese:
https://tijanachitakovic.wordpress.com/2018/12/09/novosadski-kvartet-gitara-na-vartu/

11. decembra 2018.