• ODSEK KLAVIRA

  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK GITARE

  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK DUVAČA I VOKALNI ODSEK


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK GUDAČA


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK HARMONIKE


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK STRUČNIH TEORETSKIH PREDMETA


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK OPŠTEOBRAZOVNIH PREDMETA SMŠ


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

Pocetna stranaAktuelno / vestiIstorijat skoleKolektiv skoleKontakti skole
 • Upis u Pripremni razred i Prvi razred Osnovne muzičke škole

 • Raspored ispita vanrednih učenika u junskom roku

 • Prijava vanrednih ispita za junski ispitni rok, do 5. juna 2024.

4. Valjevske umetničke svečanosti

  VAUS 2023
Od 25. do 27. novembra 2023. godine
u prostorijama Muzičke škole u Valjevu
održaće se:
4. Internacionalni umetnički festival
"Valjevske umetničke svečanosti" (VAUS).

Pored nastupa
Kamernog gudačkog orkestra "Feniks"


masterklasove će održati umetnici iz Slovenije:
Rok Zgonc (violina),
Luca Ferrini (klavir) i
Jože Kotar
(klarinet)

 

Muzička škola „Živorad Grbić” i udruženje muzičara „Muzičko sazvežđe” Vas pozivaju na 4. Internacionalni umetnički festival „Valjevske umetničke svečanosti” (VAUS 2023), koji će se održati u valjevskoj muzičkoj školi od 25. do 27. novembra.

4. Valjevske umetničke svečanosti - plakatKoncert otvaranja
biće održan u subotu, 25. novembra, u 19 časova u svečanoj sali. Nastupiće renomirani umetnici iz Slovenije, profesori Muzičke akademije u Ljubljani - Jože Kotar (klarinet), Luka Ferini (klavir), Rok Zgonc (violina) i prof. MŠ „Živorad Grbić” Andrija Mirković (klarinet). Na programu će biti dela Mocarta, Krajslera, Novačeka, Grgina i Kromera.

VAUS - 2023. Koncert otvaranja - plakat
U nedelju, 26. novembra, u 12 časova biće realizovana izložba „Put umetnika” i razgovor sa umetnicima.

VAUS - 2023. Izložba fotografija i razgovor - plakat
Koncert zatvaranja biće održan u ponedeljak, 27. novembra, u 19 časova. Nastupiće gudački orkestar „Feniks”, dirigent mr Snežana Stevanović, učenici valjevske muzičke škole: Sofija Novaković (violina), Tara Ljujić (flauta), Hana Perić (violončelo) i Vuk Stevanović (violina) i prof. Ana Pejović (klavirska saradnja).

VAUS - 2023. Koncert zatvaranja - plakat


Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.Muzičko sazvežđe - logoFestival VAUS (Valjevske Umetničke Svečanosti) se održava već četvrtu godinu za redom. Cilj ovog internacionalnog umetničkog festivala je da okupi umetnike iz različitih zemalja i umetnosti u našem gradu, a građanima Valjeva omogući uživanje u izložbama, koncertima i debatama. Saradnja među srpskim umetnicima i umetnicima iz inostranstva je izuzetno dragocena, pa je tako VAUS do sada imao saradnju umetnika iz Srbije sa gostima iz Rusije, Kazahstana, BiH, uz podršku institucija kao što su: Grad Valjevo, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Moderna galerija Valjevo, Muzička škole „Živorad Grbić”, koja je i na ovogodišnjem festivalu partner i veoma važan deo mozaika VAUS festivala.

Među izvođačima i predavačima na Valjevskim umetničkim svečanostima su do sada bila 3 Univerzitetska profesora, od kojih 2 nose zvanje doktora nauka, 5 svetskih šampiona u svojim oblastima, 1 vice-šampion, kao i nekoliko laureata međunarodnih takmičenja i omiljeni profesor Srbije, prestižna nagrada koja se već 16 godina dodeljuje na sajmu obrazovanja EDUfair u Beogradu.

Biografije učesnika internacionalnog umetničkog festivala VAUS 2023VAUS 2023 - Snežana StevanovićSnežana Stevanović rođena je 1978. god u Valjevu. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u SMŠ „Živorad Grbić”, a dalje školovanje nastavila u Beogradu u SMŠ „Vojislav Vučković”, a nakon toga na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde magistrira u klasi profesora Dejana Mihailovića, decembra 2004. g.

U toku studija, održala je na desetine solističkih koncerata u Beogradu i Novom Sadu. (Galerija Kulturnog centra, galerija SANU, galerija Progres, Muzej Vojvodine...) Dobitnik je stipendije Kraljevine Norveške i nagrade Novosadskog Univerziteta, koja se dodeljuje najuspešnijim studentima generacije.

U toku studija, profesionalno iskustvo gradila je u Beogradskom ansamblu violinista i Vojvođanskoj filharmoniji. Mr Snežana Stevanović je od 2002. g. angažovana na mestu profesora violine u SMŠ „Živorad Grbić”. Već na samom početku karijere, pokazuje izraženu inicijativu za razvoj svog odseka i stvaranje jednog drugačijeg ambijenta za razvoj mladih gudača. Od 2003. g. je umetnički rukovodilac prvog gudačkog ansambla u istoriji škole koji se tokom godina razvijao i iznedrio Gudački orkestar OMŠ i Gudački orkestar „Feniks”.

Mr Snežana Stevanović je sa svojim učenicima osvojila preko 80 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, od kojih su većina prve nagrade i laureati. 2016. godine u saradnji sa profesorom Dejanom Mihailovićem kreira koncepciju međunarodnog festivala gudača „Zlatne Stepenice” u organizaciji MŠ „Živorad Grbić”, čiji je i umetnički direktor.

Deset godina obavlja funkciju šefa gudačkog odseka. U njenoj klasi je diplomiralo 12 violinista od kojih je osmoro nastavilo školovanje na muzičkim akademijama.

Od 2016. g, mr Snežana Stevanović posebnu pažnju u svom umetničko-pedagoškom radu posvećuje unapređenju kvaliteta i popularizaciji gudačkog ansambla „Feniks”.

Najznačajnije dosadašnje profesionalno dostignuće orkestra „Feniks” su svakako turneje u Nemačkoj (Minhen, Pfafenhofen), realizovane 2016. i 2018.

Sa gudačkim orkestrom „Feniks”, mr Snežana Stevanović u maju 2022. g. osvaja nagradu „Dejan Mihailović” koja se dodeljuje Apsolutnom pobedniku međunarodnog takmičenja gudača „Zlatne stepenice”.

Značajan pokazatelj kvaliteta pedagoškog rada mr S. Stevanović su i nagrade za profesionalna angažovanja, koje dobija od SMŠ „Živorad Grbić” 2015, 2016, 2017, 2018, 2021. g. i 2022. g.VAUS 2023 - Orkestar FeniksKamerni gudački orkestar „Feniks” je nastao 2010. g. u okviru realizacije umetničko-scenskog projekta „4 godišnja doba” u partnerstvu UG „Dobri ljudi”, MŠ „Živorad Grbić” i Centra za kulturu – Valjevo. Od samog nastanka je jedno od najsnažnijih i vrlo omiljenih simbola valjevske muzičke škole.

Kroz više od decenije postojanja, u sastavu orkestra je učestvovalo preko 50 učenika, najuspešnijih gudača škole, a trenutno u njemu svira 20, trenutno najkvalitetnijih učenika gudačkog odseka, potvrđenih sjajnim rezultatima i na koncertnom i na takmičarskom podijumu.

Feniks je na svim koncertima škole, valjevskoj publici poklanjao muziku posle koje je tražen bis, a ujedno je prvi ansambl koji je predstavljao školu i na podijumima u inostranstvu (Nemačka, Slovenija) i u međunarodnim projektima visokog kvaliteta za koje je i nagrađivan prestižnim nagradama (Opera „Didona i Enej” – zajednički projekat sa gimnazijom „Širen” iz Pfafenhofena realizovan 2018. g.) Gudački orkestar „Feniks” je pokretač brojnih saradnji sa inostranim partnerima, među kojima je jedna od najznačajnijih saradnja sa Ambasadom kraljevine Holandije, koja je bila pokrovitelj Prvog međunarodnog takmičenja gudača „Zlatne stepenice” u organizaciji MŠ „Živorad Grbić” u Valjevu, maja 2016. g.

2022. g. je svakako bila godina orkestra „Feniks”, jer je na 5. međunarodnom takmičenju gudača „Zlatne stepenice”, u konkurenciji od 150 učesnika svih nivoa obrazovanja, sa celog područja nekadašnje Jugoslavije, izabran za Apsolutnog pobednika takmičenja i dobitnika nagrade „Dejan Mihailović”.VAUS 2023 - Rok ZgoncRok Zgonc (rođen 1979) je od 2004. godine violinista orkestra Slovenske Filharmonije, a od 2011. takođe i profesor na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani. Diplomirao je 2001. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi profesora Dejana Bravničarja. Magistrirao je na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu, u klasi profesorke Alice Schoenfeld.

Još kao student postao je nosilac Prešernove nagrade, jednog od najznačajnijih dostignuća u Sloveniji, dok je na takmičenjima mladih muzičara Slovenije osvojio dve prve nagrada u najvišim kategorijama. Kao solista se predstavio violinskim koncertima Sibeliusa, Čajkovskog, Hačaturijana i Vivaldija sa raznim orkestrima, među kojima su Slovenska filharmonija i Simfonijski orkestar Radio-televizije Slovenije. Kao kamerni muzičar koncertira u sastavima unutar Slovenske filharmonije kao i na raznim festivalima i seminarima.
VAUS 2023 - Luka FeriniLuca Ferrini je studirao klavir, čembalo, orgulje i orguljsku kompoziciju, završivši svoje školovanje sa najvećim priznanjima od strane Konzervatorijuma u Trstu i Udinama. Gotovo četrdeset godina koncertira širom Evrope i sveta (sala Sankt-Peterburške filharmonije, Koncertni sala grada Pekinga, „Feniks” teatar u Veneciji, Cankarjev dom i sala Slovenačke filharmonije u Ljubljani, sala Muzikferajna u Beču, Nacionalna koncertna sala u Dablinu, sale filharmonija u Odesi, Kaunasu i Ulan-Batoru). Nastupao je još u: Pragu, Budimpešti, Bukureštu, Zagrebu, Beogradu, Kopenhagenu, Madridu, Seulu, Brizbejnu, Melburnu, Hobartu, Buenos Airesu, Čileu itd.

Član je ansambala rane i savremene muzike (više od sto šezdeset premijernih izvođenja), a pored toga je snimio 40 kompakt diskova i napravio trajne snimke za deset evropskih radio-televizija.

Luka je zvanični klavirski saradnik na mnogim letnjim seminarima i akademijama, kao i na internacionalnim takmičenjima (Italija, Slovenija, Austrija, Belgija, Poljska, Danska, Meksiko i Kina).

Profesor je čembala i kamerne muzike, kao i klavirski saradnik u srednjoj muzičkoj školi u Kopru, kao i na Akademiji za glasbu u Ljubljani.
VAUS 2023 - Jože Kotar Jože Kotar (1970, Trbovlje) je redovni profesor na ljubljanskoj Akademiji za glasbo, a od 2007. godine i solo klarinetista Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Pre toga je dvanaest godina bio solo klarinetista Simfonijskog orkestra Slovenske filharmonije.

Kao solista, kamerni muzi;ar i član različnih kamernih sastava, nastupao je u Sloveniji i inostranstvu (Italija, Mađarska, Austrija, Nemačka, Francuska, Češka, Poljska, Rusija, Ukrajina, Španija, Irska, Belgija, Danska, Farska ostrva, Švajcarska, Švedska, Holandija, Izrael, Litvanija, Malta, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, SAD, Kanada, Australija, Brazil, Južna Koreja). Vodi seminare za klarinet i kamernu muziku (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska, Belgija, Izrael, Irska, SAD, Kanada, Brazil) i učestvuje u radu žirija na mnogim međunarodnim takmičenjima.

Nastupao je na brojnim festivalima: Ljubljanski letnji festival, Kogojevi dani, Festival savremene muzike Radenci, Festival Bled, Unicum, Musica Danubiana, Festine, Predihano, Festival Slowind, Koncertni atelje DSS, Valvazorjevi dani, Otvoreni muzički susreti, Svetski muzički dani, Muzički biennale Zagreb, Međunarodna muzička tribina Pula, Lubeničke večeri, Baščaršijske noći, Nomus, Skopsko leto, Trieste prima, Nei Suoni dei luoghi, Mitte Europa, Sundays at noon, Dublin, Musica no forum, Rio de Janeiro, Festival dimension, Seul, Two days and two nights, Odessa, Saptamana Internationala a Muzicii Noi, Bukarešta, Summartonnar Farski ostrva, iš Arti, Kaunas, Litvanija...

Solistički je koncertirao i snimao sa različitim orkestrima pod dirigentskim palicama: Marka Letonje, Uroša Lajovica, Marka Muniha, Antona Kolara, Milivoja Šurbka, Simona Krečiča, En Shaa, Georga Pehlivaniana, Rogera Boutryja, Tetsuja Honne, Davida Itkina, Benoita Fromangerja, Davida de Villiersa, Pavla Dešpalja, Iva Lipanovića, Tomislava Fačinija idrugih.

Kao član Simfonijskog orkestra RTV Slovenije i Simfonijskog orkestra Slovenske filharmonije nastupao je sa brojnim svetski poznatim dirigentima, kao što su: Carlos Kleiber, Ricardo Mutti, Serge Baudo, Yurij Simonov, Hartmut Haenchen, Milan Horvat, Pavel Kogan, Zoltan Kocsis, Leopold Hager, En Shao, Cristian Mandeal i drugima.

Ostvario je brojne snimke: sedam samostalnih solističkih - sa Gudačkim kvartetom Slovenske filharmonije (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 1998), COLLAGE sa harfistkinjom Nicolettom Sanzin Fabbri (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2002), SOLO sa kompozicijama isključivo za klarinet solo (Sound-tech, 2005), sa Simfonijskim orkestrom Slovenske filharmonije (SF, 2006), sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije (ZKP 2015) i zadnje tri sa pianistom Lukom Ferinijem: KRISTALI (DSS, 2017), MUSIC FROM THE ISLANDS (TUTL, 2017) i MUSIC FROM THE ISLANDS volume 2 (TUTL, 2018). Preostale su sa ansamblima- tri sa Duvačkim kvintetom Ariart: ARIART (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana 1997), COCKTAIL (Ariart, 2004) kao i EPISODI CONCERTANTE (Sound-tech, 2005), KLARINETOVANJE sa Slovenačkim kvartetom klarineta (Samozaložba, Ljubljana, 1999), FAMILY (Sound-tech, 2003) i PROSTRANOST (Društvo slovenskih skladateljev, 2016) sa Slovenskim sekstetom klarineta, tri sa Ansamblom za savremenu muziku MD7: GLASBA NOVOG DOBA (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2005), KRUG BOJA (Društvo slovenskih skladateljev, 2009) MODERNO (ZKP RTV Slovenija, Ljubljana, 2009) i jedan sa DUVAČKIM TRIOM SLOVENSKE FILHARMONIJE (Društvo slovenskih skladateljev, 2006). Njegova izvedba Rossinijeve Teme, introdukcije i variacija izšla je na snimku Orkestra Slovenačke policije (Ljubljana, 1994) i uživo iz Holandije na snimku Delavske godbe Trbovlje (2001).

Premijerno je kao solista ili član brojnih kamernih sastava izveo više od 190 kompozicija slovenačkih (P. Ramovš, P. Mihelčič, L. Lebič, I. Petrić, N. Firšt, M. Mihevc, J. Golob, M. Strmčnik, J. Gregorc, Č. Sojar Voglar, L. Vrhunc, U. Pompe…) i inostranih autora.

Član je, suosnivač i umetnički vođa Slovenačkog orkestra klarineta i Slovenačkog seksteta klarineta, a pored toga član je: Duvačkog kvinteta Ariart, sa kojim je leta 2007 primio Bettetovu nagradu, Duvačkog tria Slovenske filharmonije i Ansambla savremen muzike MD7, sa kojim je dobitnik prve Lipovšekove nagrade (2013).

Od 2007. je dirigent i umetnički vođa Delavske Godbe Trbovlje. U tom periodu Godba je nastupala po Sloveniji i Austriji. Kao solisti su se predstavili poznati slovenački umetnici: Matej Grahek, Igor Mitrovič… Redovno izvode brojna dela slovenačkih kompozitora. U zadnje dve godine su izvodili dela Tomaža Habeta, Leona Firšta, Petra Tovornika, Bojana Adamiča, Jožeta Privška, Marka Mihevca, Črta Sojarja Voglarja, Janija Goloba, Milka Lazarja, Viktorja Parme…

Od 1992. godine počinje da radi na Akademiji za glazbo. Od tada je u njegovoj klasi diplomiralo 26 studenata, na prvom stupnju bolonjskih studija 4 studenta, na drugoj 1 student dok su troje završili master studije. Jože Kotar je bio mentor troma studenata koji su poneli Prešernovu nagradu Akademije za glasbo, a njegovi studenti su doneli 40 nagrada sa domaćih i međunarodnih takmičenja. Od leta 2008. radi i kao mentor duvača pri Simfonijskom orkestru Akademije za glasbo. Maja 2014. je bio dirigent na koncertu Duvačkog orkestra Akademije za glasbo, na kom su, među drugim, izvođena dela Daneta Škerla i Petra Tovornika. Između 2000. i 2004. je bio profesor na fakultetu Visoka škola za Glazbenu umjetnost „Ino Mirković” u Lovranu (Hrvatska), a pola godine je bio gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Radi i kao profesor klarineta na Konzervatorijumu za glasbo in balet, a njegovi đaci su primili više od 30 nagrada na slovenačkim i međunarodnim takmičenjima.

Od ove godine je zvanični artist Buffet Crampon-a iz Pariza, jedne od najznačajnijih i najstarijih kompanija koje proizvode klarinete. Jože Kotar svira na modelima klarineta Tosca.
VAUS 2023 - Andrija Mirković Andrija Mirković je rođen 1992. godine u Valjevu. Prvi susret sa klasičnom muzikom imao je već sa svojih 6 godina, kada je počeo svirati klavir u klasi prof. Jelene Mirković. Uprkos mnoštvu osvojenih nagrada na prestižnim takmičenjima u zemlji, kap što su: „Od trnja do zvezda” - takmičenje mladih pijanista u Kragujevcu, „Art studio” - takmičenje u Šapcu, Takmičenje klavirskih dua u Trsteniku, gde je sa kolegom Nikolom Zdravkovićem, danas priznatim internacionalnim pijanistom, bio proglašen za najbolji duo Srbije u svom uzrastu, ipak se opredeljuje za prelazak na duvački odsek i klarinet, za koji ga je zainteresovao njegov prvi profesor Dušan Božić. Nakon završetka osnovne muzičke škole „Živorad Grbić” u Valjevu, u klasi profesora Željka Rusinovića, svoje školovanje nastavlja u klasi renomiranog profesora Ljubiše Jovanovića, uz čiju pomoć za kratko vreme napreduje i počinje da osvaja nagrade na internacionalnim i republičkim takmičenjima. Tokom srednje škole, Andrija osvaja prve nagrade i laureate na skoro svim domaćim takmičenjima, kao i značajna priznanja na međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju:
- LAUREAT na takmičenju drvenih duvača u Požarevcu
- LAUREAT na takmičenju „Davorin Jenko” u Beogradu
- LAUREAT na takmičenju „Dušan Protić” u Brogradu
- LAUREAT na takmičenju „Nade, Talenti, Majstori” u bugarskom gradu Albena, a na istom takmičenju LAUREAT osvaja i u kategoriji kamerne muzike
- Prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu, u kategoriji kamernih sastava sa koleginicom Andrijanom Božić
- Druga nagrada na takmičeou „Petar Konjović” u Beogradu, kao i specijalna nagrada od strane žirija za izvođenje dela domaćeg autora
- Druga nagrada na Republičkom takmičenju duvača u Beogradu

Andrija je jedan od dvoje učenika u Srbiji kog je Ambasada Holandije u Srbiji izabrala da predstavlja Valjevo i Srbiju na prestižnom kursu kamerne muzike u Holandiji, koji je finansiran od strane holandske ambasade, a u sklopu promocije iste ambasade u Valjevu, nastupio je sa našim poznatim umetnikom Slobоdanоm Trkuljom. U srednjoj školi je Valjevo predstavljao i na razmeni učenika sa Pfafenhofenom, u čijoj je opštini nastupio sa pijanistkinjom Adrijanom Božić. Tokom srednjoškolskog perioda postaje prvi učenik iz Valjeva koji je postao deo omladinskog orkestra „Zort” (Združeni orkestarski tim), sa kojim nastupa i kao solista u Kotoru, pod vođstvom dirigenta Darinke Matić-Marović, a postaje i dobitnik gradske i republičke stipendije. Tokom četvrtog razreda srednje škole, Andrija dobija poziv od strane profesora klarineta sa FMU u Beogradu, Ante Grgina, da u Valjevu zajedno izvedu njegovu komppziciju „Tema sa varijacijama za klarinet i orkestar br. 1”. Odlukom nastavničkog veća MŠ „Živorad Grbić” - Valjevo, Andrija je kao maturant odlikovan nagradom učenika koji je najuspešnije predstavljao školu i grad Valjevo na domaćim i inpstranim takmičenjima i koncertma. Muzičku školu u Valjevu je, među ostalim predstavljao na koncertima u Etnografskom muzeju u Beorgadu, sali Ilije Milosavljevića Kolarca, SKC-u u Beogradu, galeriji „Progres” u Beogradu, sali gimnazije u Kragujevcu, sali „Milenijum” u Vršcu.

Godine 2011. upisuje Fakultet umetnpsti u Nišu, u klasi prpfesora Ante Grgina, i to kao prvi na rang listi za odsek duvačkih instrumenata. Već na prvoj godini akademskih studija polaže audiciju za solistički nastup sa Niškim simfonijskim orkestrpm, a na istom nastupu pod vođstvom Vesne Tričković-Šouc dobija ovacije niške publike. Od tog nastupa postaje gostujući klarinetista orkestra sa kojim je još jednom nastupio kao solista, a velika čast mu je ukazana pozivom uprave orkestra da putuje sa orkestrom na međunarpdnu turneju u Španiji i Portugalu.

Na istoj turneji Andrija, predstavljajući svoju državu ali i grad Valjevo, nastupa u nekim od najvećih svetskih sala kao što su „Palau de la musica” u Barseloni i „The Auditorio Nacional de Música” u Madridu. Pored navadenih gradova, na ovoj turneji nastupa još u Sevilji, Saragosi, Malagi, San Sebastijanu, Portu i Lisabonu. U tom periodu Andrija je, kao i svi studenti klarineta u Nišu postao student novog profesora klarineta na Fakultetu umetnosti, Miloša Mijatovića. Tokom studija bio je i jedan od četvoro studenata koji je predstavljao našu zemlju i grad Valjevo na seminaru „Melodies of tolerance”, na kom su učestvovali i studenti iz Turske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Grčke. Na mestu prvog solo klarinetise Niškog simfpnijskog orkestra više puta je izvodio operetu „Slepi miš” kao i operu „Seviljski berberin", kompozitora Đoakina Rosinija. Za potrebe istog orkestra snima i Dvoržakovu „Simfoniju iz novog sveta” i Prvi klavirski koncert kompozitora Petra Iliča Čajkovskog. Sa svojim kvartetom klarineta „Iljušin” osvaja prvu nagradu na takmičenju „Davorin Jenko” i takmičenju „Citta di Barleta” u Barleti – Italija, a na istom takmičenju osvaja treću nagradu u solo kategoriji. Zahvaljujući nagradama na ovom takmičenju, kvartet klarineta je ostvario trajni snimak za Fakultet umetnosti u Nišu. Godine 2015. osvaja drugu nagradu na takmičenju „Davorin Jenko” u Beogradu, a iste godine izvodi svoj diplpmski koncert i biva ocenjen maksimalnim brojem bodova i ocenom deset.

Odmah nakon završetka osnovnih studija izlazi na prijemni ispit za master studije „Akademije za glasbo” u Ljubljani - Slovenija i biva primljen u klasu profesora Jože Kotara. Tokom dvogodišnjih master studija u Ljubljani nastupa na internacionalnpm takmičenju „Audi Mocart” u Italiji, a još jednom je kvalitet potvrdio na takmičenju „Davorin Jenko” osvojivši prvu nagradu. Za vreme boravka u Sloveniji koncertira u salama slovenačke filharmonije, opere i baleta u Ljubljani kao i sali Konzervatorijuma u Ljubljani. Sa orkestrom akademije gostuje u Budimpešti gde na akademiji „Franc List” izvodi mini-opere mladih kompozitora Slovenije.

Motivisan koncertima i dostignućima mladih umetnika Slovenije, kao i njihovim uticajem na kulturu u svojim gradovima, odlučio je da svom gradu još jednom pokloni koncert čiji su program sačinjavala dela Bramsa, Debisija i Grgina, ali ovaj put vođena potpuno drugačijim motivima od umetničkih. U saradnji sa muzičkom školom „Živorad Grbić", u kojoj je i sam ponikao, organizovan je humanitarni koncert, a sav prihod od prodatih ulaznica je uplaćen odeljenju za vantelesnu oplodnju i njihovoj akciji „Da se novi život rađa". Ovaj koncert je bio izuzetno medijski propraćen i prompvisan, a publika je sa osmehpm na licima napustila salu. Pored ovog nastupa sa pijanistkinjom Anitom Zdravković, Andrija je od najraniih dana nastupao u svom gradu, u galeriji 34, galeriji Trnavac, Art holu u Valjevu, u sali Valjevske gimnazije, gde je u sastavu „Music family” sa svojom mamom, pijanistkiopm Jelenom Mirković i svojim bratom, harmonikašem Aleksom Mirkovićem održao celovečernji koncert u okviru tradicionalnih Tešnjarskih večeri pod pokrpviteljstvom grada Valjeva.

2017. godine kao apsolvent na fakultetu u Ljubljani, Andrija je kroz Erazmus program primljen na tromesečno usavršavanje u Lucernu, u klasu jednog od vodećih svetskih klarinetista današnjice, Paola Beltraminija. U decembru 2017. godine, Andrija se prijavljuje na audiciju za najbolji svetski omladinski orkestar „Gustav Mahler Jugendorchester” od preko 1800 kandidata iz cele Evrope dobija poziv i priliku da bude rezervni član orkestra čije je sedište u Beču, a idejni tvorac jedan od najvećih dirigenata u istoriji muzike Klaudio Abado.

Kroz svoje školovanje mladi klarinetista iz Valjeva usavršavao se na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, a izdvajaju se saradnje sa klarinetistima i profesorima kao što su: Paolo Beltramini (Italija), Aleksandar Tasić (Srbija), Jože Kotar (Slovenija), Mate Bekavac (Slovenija), Slavko Kovačič (Slovenija), Stefani Zelnik (Amerika), Robert Pikap (Južnoafrička republika), Ljubiša Jovanović (Srbija), Bruno di Đirolamo (Italija), Milan Reriha (Švajcarska).

Predstavljajući Srbiju i grad Valjevo, Andrija je nastupao u zemljama širom Evrope, a izdvajaju se nastupi u Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Portugalu i Turskoj.

Godine 2018, među više od 1800 kandidata, a drugu godinu za redom, izabran je za rezervnu listu najprestižnijeg svetskog omladinskog orkestra „Gustav Mahler Jugendorchester". U junu iste godine je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Trenutno radi kao profesor klarineta u muzičkim školama „Živorad Grbić” - Valjevo i „Vojislav- Lale Stefanović” – Užice, a svoje usavršavanje i profesionalni razvoj nastavlja kroz takmičenja „Zodiac Trio International competition”, na kom u izuzetno jakoj konkurenciji dospeva među deset finalista i „Samnium university”, na kom osvaja treću nagradu, sa pravom da bude pozvan na turneju orkestra koja se završava nastupom u čuvenoj sali ogledala „Musikverein-a”.

Trenutno je doktorant departmana za kamernu muziku, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.