• ODSEK KLAVIRA

    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

  • ODSEK GITARE

    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

  • ODSEK DUVAČA I VOKALNI ODSEK


    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

  • ODSEK GUDAČA


    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

  • ODSEK HARMONIKE


    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

  • ODSEK STRUČNIH TEORETSKIH PREDMETA


    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

  • ODSEK OPŠTEOBRAZOVNIH PREDMETA


    - nastavnički kadar u školskoj 2019/20.
     

Pocetna stranaAktuelno / vestiIstorijat skoleKolektiv skoleKontakti skole
  • Kalendar aktivnosti za sprovođenje prijemnog ispita i upisa učenika u SMŠ za školsku 2024/25. godinu

  • Upis u Osnovnu muzičku školu

  • Propozicije (i prijavljivanje)

Pozivno pismo za 7. Zlatne stepenice
Muzička škola „Živorad Grbić” - Valjevo

7. Medjunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice”

23. – 26. maj 2024. g

Drage kolege,

Blistava muzička i pedagoška ličnost profesora Živorada Grbića nas neprestano motiviše i nadahnjuje u kreiranju umetničkih programa, održavanju konstantne stvaralačke energije i preuzimanju suštinske odgovornosti za razvoj i napredovanje kulturno obrazovne osvešćenosti i umetničkih reprezenata u Valjevu.

Upravo je pedagoška i prosvetiteljska misija profesora Grbića inspirisala prof. Dejana Mihailovića i MŠ „Živorad Grbić” da 2016. godine organizuju takmičenje „Zlatne stepenice” čiji će prvenstveni cilj biti prepoznavanje mladih talenata, njihovo sistematsko praćenje i usavršavanje i povod za susrete pedagoga, analizu i razmenu profesionalnih iskustava kao i formiranje snažne interakcije, saradnje i stalne komunikacije izmedju kolega gudača.

Tokom 8 godina postojanja i šest održanih takmičenja, „Zlatne stepenice” su (rukovodeći se izvornom idejom svog delovanja) okupile nekoliko stotina mladih gudača, pedagoga, klavirskih saradnika... Prateći sadržaji takmičenja su od samog početka bili masterclass programi najuspešnijih profesora savremene gudačke pedagogije i izuzetni koncerti gudačkih ansambala i solista. Nesumnjiv doprinos kvalitetu takmičenja i njegovoj atraktivnosti dao je i naš dragi kolega, prof. Miodrag Bogić koji godinama na Zlatnim stepenicama realizuje izložbenu postavku svoje umetničke radionice „Tarisio” i istovremeno vrednim donacijama za takmičare podržava naše „Zlatne stepenice”.


Takmičenje će i ove godine zadržati iste propozicije sa željom da okupi kandidate svih uzrasta (od učenika pripremnog razreda do studenata). Jedna od prepoznatljivih karakteristika takmičenja je da ocenjivanje i nagrada kandidata na „Zlatnim stepenicama” pruži jedan nepristrasan, realan, jasan, stručan I sveobuhvatan komentar interpretacije mladog gudača, sa definisanim uputstvima za dalje napredovanje. Žiri takmičenja će najvećim delom činiti profesori FMU u Beogradu i Akademije Umetnosti u Novom Sadu, ali i profesori iz regiona. Sa nama su na petim Zlatnim stepenicama profesori Maja Jokanović, Ivan Otašević, Orfej Simić, Tim Demšar, Vlada Vasiljević, Ivana Toplaović, Milan Čizmić, Srđan Sretenović, Smiljan Mrčela, Božidar Pejić, Danijela Milutinović i Dejan Mitrović. Nakon svakog takmičarskog dana, žiri će realizovati i razgovor sa takmičarima i njihovim profesorima.

Sa ciljem promovisanja, negovanja i unapredjivanja svih varijanti umetničko-kreativnog angažovanja gudačkih instrumenata, i ove godine „Zlatne stepenice” biće koncertni podijum za još tri takmičarske discipline:
- Klasični kamerni ansambal,
- Neklasični kamerni ansambl,
- Gudački orkestar.

Želja nam je da „Zlatne stepenice” predstavljaju manifestaciju koja će motivisati i unapredjivati kreativnost u našem pedagoškom angažovanju, takmičenje na kome ćemo moći (zahvaljujući propozicijama), da se podsetimo prebogatog opusa kompozicija pisanih za gudačke instrumente.

Neka vaša inventivnost, talenat i osobenost postanu smernice mladim gudačima na putu od Zlatnih stepenica.


Dobro nam došli!

mr Suzana Radovanović Perić mr Snežana Stevanović
direktor MŠ”Živorad Grbić umetnički direktor takmičenja